Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Зимна торта с елхички от шоколад

Зимна торта с елхички от шоколад

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Зимна торта с елхички от шоколад
Снимка: Даниела Русева
1 / 6
02/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12-14
"Няма да ви обещаваме, че ще е лесно. Но ви гарантираме, че резултатът ще надмине очакванията ви, затова - дерзайте!"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • брашно - 1 ч.ч.
  • орехи - 1ч.ч. смлени
  • какао - 3 с.л.
  • за сиропа
  • прясно мляко - 1 ч.ч. сварено, без да се подслажда
  • коняк - 3 - 4 с.л. или друг алкохол
  • за крема
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 10 с.л.
  • краве масло - 200 г
  • пудра захар - 250 г
  • ванилия - 3 прахчета
  • за заливката
  • шоколад - 1 бр. черен
  • краве масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 4 - 5 с.л.
  • за украса
  • шоколад - 1 бр. черен
  • шоколадови дражета - 10 на бр
  • перли - захарни златисти мини
  • бадеми - 5 - 6 с.л. запечени, филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите е добре са престояли на стайна температура. На яйцата се отделят жълтъците и се разбиват с миксер много добре, заедно със захарта, до побеляване. Към жълтъците прибавяме какаото, разбиваме, а после и брашното. Трябва да се получи гъста маса.

Белтъците се разбиват в друга купа, за да станат на сняг. Прибавяме ги поетапно - лъжица по лъжица към жълтъците, като обръщаме и разбъркваме с шпатула, а не с миксера, докато се уеднакви сместа. Най-накрая прибавяме и смлените орехи и отново разбъркваме с шпатулата.

Тортена форма с падащо дъно, се облепва с хартия за печене. Сместа се изсипва в тавичката и слагаме във фурната, предварително загрята на 180 градуса. Пече се на вентилация. Блатът се изпича за около 15-18 минути, или със стария метод – при проба с клечка за зъби, тя трябва да излезе суха.

След като се изпече и добре изстине, срязваме блата през средата напречно с помощта на остър нож. Така ще се получат два блата.

За крема:

Отделяме една голяма чаша от един литър прясно мляко. Останалото мляко се слага на огъня да заври, но не да кипи. В отделеното прясно мляко се разтваря брашното, като се разбърква до гладко. Сгорещеното мляко отдръпваме от огъня.

Постепенно наливаме от горещото мляко към разтвореното брашно, при непрекъснато бъркане. Отново се слага на огъня и при непрекъснато бъркане се сварява гъст крем. Оставяме млечния крем да изстине. Сега е студено и това става бързо.

Съдът трябва да е покрит с фолио, за да не прави коричка. По време на изстиването кремът се сгъстява още. В друг съд разбиваме с миксер маслото, заедно с пудрата захар и ароматизираме с ванилията. Когато млечният крем е готов, вземаме лъжица по лъжица и прибавяме към масления крем. Разбива се на по-слаби обороти с миксера.

Сглобяване на тортата:

В подходящ поднос или чиния за торта поставяме само ринга на тортената тавичка. Слагаме в ринга първия блат и напръскваме с половината от сиропа, т.е. от размесеното прясно мляко с коняк. Върху блата се разпределя голяма част от крема, а от него отделяме една малка част за измазване на тортата отгоре.

Поставяме втория блат и отново сиропираме с мляко и коняк. Накрая се завършва с крем, след което прибираме за 2 часа тортата в хладилник. След това ринга се откопчава и се отстранява внимателно, ако ви е залепнало от крема, с мокър нож може е се прокара по периферията на тортата.

Предварително филираните бадеми се запичат за кратко в микровълновата печка, като се разбъркват два пъти, включвайки по минута и половина, но това трябва да прецените от печката, защото могат да прегорят. При мен на 850W. Добре е да имат лек тен. Отстрани тортата се облепва с филираните запечени бадеми.

Запекох ги в микровълновата фурна, като включвах на два пъти на 850W ведно за минута и половина, разбърках и втория път още за 1 минута.

Украсата е с рисувани елхички. За целта шоколада се разтопява на водна баня. Това става като на котлона се завира в малък съд вода, а върху него се поставя друг подходящ съд, в койте начупваме шоколада. Щом шоколадът омекне, се разбърква до пълното му разтопяване.

Готовият течен шоколад сипваме в малка фунийка, направена от готварска хартия. Ще поясня, че от връхчето нагоре залепвам с малко тиксо, след което отрязвам с ножица много малко от върха на фунийка и директно рисувам върху парче от хартия за печене.

Елхичките, както са на хартията се слагат на някакво картонче и се пъхат във фризера за около 2 минути. Щом елхичките са се втвърдили, с мека четка се прокарва леко по тях с прашец от сладкарска боичка със златист седеф.

По този начин минах и по шоколадовите дражета със златисти прашинки. Позлатените елхички от шоколад се поставят като украса на тортата, отлепвайки ги внимателно от хартията.

Поръсвайки край елхичките много мънички златисти захарни перлички, мисля, че се получи хубав завършек на моята зимна торта. Всъщност импровизирайте с украсата, както ви хареса, важното е, че домашната торта е вкусна и лека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: