Начин на приготвяне
Първо се приготвят карамелизираните орехи. Една чаша захар се разтопява в съд на огъня и в нея се разбъркват орехите. Изсипват се върху парче готварска хартия върху дъска и се оставят така да изстинат. След това се начукват на крокан. За да не се разпиляват, може да се сложат както са с хартията в найлонов плик и така да се начукат. От тях се отделя малко за облепване на тортата отстрани.
КРЕМ:
На яйцата жълтъците се отделят. От белтъците се отделя един цял + 1 с.л., а останалите белтъци могат да се използват за направа на ореховки или целувки. Те могат да се приберат покрити в хладилник за няколко дни.
Жълтъците за крема се разбиват на гореща водна баня с миксер, като към тях се добавя пудрата захар. Бият се, да се получи пухкав крем. Отдръпват се и се добавя размекнатото масло и ванилията.
Отделно в малък съд на огъня се приготвя кремче от 3-те лъжици какао, заедно с 3 с.л. вода и 3 с.л. захар. Разбърква се непрекъснато да се разтопи захарта и щом се сгъсти леко, се отдръпва. Полученото какаово кремче се прибавя към яйчения крем. Разбърква се с миксера. Прибавят се и начуканите карамелизирани орехи.
СГЛОБЯВАНЕ:
Всяка бишкота се потапя в студено прясно мляко, без да се подслажда. Върху бишкотата се слага крем, а върху крема по 2-3 колелца от банан. Така намазани бишкотите се подреждат изправени в кръг спираловидно. Отвън цялата торта се измазва тънко с останалия крем. Отстрани се облепва с отделените орехи.
УКРАСА:
Един цял белтък и още 1 с.л. белтък се разбива с вилица, като се прибавя пудра захар /около 150 г/ или по преценка на гъстотата. Прибавя се сок от изцеден лимон 2 с.л. и се разбърква. Тортата се залива отгоре с тази бяла глазура.
Ето как можете да направите по-подходяща за зимните празници тази бишкотена торта.
За да построите зимни къщички, е нужно да имате готов какаов блат за торта. Нарежете го на квадратчета. Могат да се ползват и чаени бисквитки. Сглобете къщичките, като слепите квадратчетата с белтъчна глазура. За всяка къщичка са нужни по 3 бисквитки. Първата се поставя като основа, а встрани се изправят две, които се доближават и образуват покривчето.
Нанесете с лъжичка малко белтък и изчакайте да се задържи, а после повторете. Изрежете малки правоъгълни кубчета 1.5 см/5 мм и ги закрепете като коминчета. Вътре в къщичките може да се сложат от локумена вафла изрязани триъгълни парченца, което създава илюзия за светлина в прозорец.
Поставете тук-там снежни топки. Това са ваниловите арменски сладки. От блата малки парченца могат да се подредят като пътечка. Няколко плодчета от прясна арония също изглеждат добре в зимната градинка. Когато стегне белтъчната глазура, поръсете леко цялата торта с пудра захар.
Зимната празнична торта е готова.