Зимна празнична торта

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Зимна празнична торта
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Зима е, хапвайте вкусна торта на воля, имате няколко месеца до лятото после да отслабнете"

Необходими Продукти

  • бишкоти - 400 г
  • яйца - 5 бр.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 300 мл
  • краве масло - 250 г
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • кристална захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр
  • какао - 3 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • банани - 2 бр.
  • за глазура
  • белтъци - 1 бр + 1 с.л.
  • пудра захар - 150 г
  • лимон - 1/2
  • за украса
  • какаов блат - 1 бр.
  • арменски сладки - 5 бр.
  • локумена вафла - 1 бр.
  • арония - 3 - 4 гроздчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвят карамелизираните орехи. Една чаша захар се разтопява в съд на огъня и в нея се разбъркват орехите. Изсипват се върху парче готварска хартия върху дъска и се оставят така да изстинат. След това се начукват на крокан. За да не се разпиляват, може да се сложат както са с хартията в найлонов плик и така да се начукат. От тях се отделя малко за облепване на тортата отстрани.

КРЕМ:

На яйцата жълтъците се отделят. От белтъците се отделя един цял + 1 с.л., а останалите белтъци могат да се използват за направа на ореховки или целувки. Те могат да се приберат покрити в хладилник за няколко дни.

Жълтъците за крема се разбиват на гореща водна баня с миксер, като към тях се добавя пудрата захар. Бият се, да се получи пухкав крем. Отдръпват се и се добавя размекнатото масло и ванилията.

Отделно в малък съд на огъня се приготвя кремче от 3-те лъжици какао, заедно с 3 с.л. вода и 3 с.л. захар. Разбърква се непрекъснато да се разтопи захарта и щом се сгъсти леко, се отдръпва. Полученото какаово кремче се прибавя към яйчения крем. Разбърква се с миксера. Прибавят се и начуканите карамелизирани орехи.

СГЛОБЯВАНЕ:

Всяка бишкота се потапя в студено прясно мляко, без да се подслажда. Върху бишкотата се слага крем, а върху крема по 2-3 колелца от банан. Така намазани бишкотите се подреждат изправени в кръг спираловидно. Отвън цялата торта се измазва тънко с останалия крем. Отстрани се облепва с отделените орехи.

УКРАСА:

Един цял белтък и още 1 с.л. белтък се разбива с вилица, като се прибавя пудра захар /около 150 г/ или по преценка на гъстотата. Прибавя се сок от изцеден лимон 2 с.л. и се разбърква. Тортата се залива отгоре с тази бяла глазура.

Ето как можете да направите по-подходяща за зимните празници тази бишкотена торта.

За да построите зимни къщички, е нужно да имате готов какаов блат за торта. Нарежете го на квадратчета. Могат да се ползват и чаени бисквитки. Сглобете къщичките, като слепите квадратчетата с белтъчна глазура. За всяка къщичка са нужни по 3 бисквитки. Първата се поставя като основа, а встрани се изправят две, които се доближават и образуват покривчето.

Нанесете с лъжичка малко белтък и изчакайте да се задържи, а после повторете. Изрежете малки правоъгълни кубчета 1.5 см/5 мм и ги закрепете като коминчета. Вътре в къщичките може да се сложат от локумена вафла изрязани триъгълни парченца, което създава илюзия за светлина в прозорец.

Поставете тук-там снежни топки. Това са ваниловите арменски сладки. От блата малки парченца могат да се подредят като пътечка. Няколко плодчета от прясна арония също изглеждат добре в зимната градинка. Когато стегне белтъчната глазура, поръсете леко цялата торта с пудра захар.

Зимната празнична торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: