Начин на приготвяне
Бланширайте бадемите във кипнала вода за 2-3 минути, след което ги охладете и ги обелете. Оставете да изсъхнат или ги подсушете добре.
Смелете ядките заедно 2/3 ч.ч. захар в кухненски блендер или робот. Получената смес разбъркайте с пресятото брашно.
Разтопете маслото в тиган на котлона, докато започне да образува мехурчета и леко си смени цвета. Отнемете го, оставете да поизстине леко и добавете ваниловата есенция.
В голяма купа разбийте белтъците заедно с щипката сол докато се посгъсти и при непрекъснато разбиване добавете останалата захар. Разбийте хубаво, докато се получат стегнати връхчета.
Към разбитите белтъци добавете на порции, като редувате брашното и маслото и разбърквайте леко. Добавете цялото масло, брашно и бъркайте с шпатула до еднородна смес.
Сипете сместа в предварително застлана с хартия за печене тава, леко намазана с масло. Загладете повърхността и сложете да се пече за около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Накрая проверете готовността с клечка.
Готовия сладкиш оставете да се охлади в тавата, след което го освободете от хартията. С помощта на стъклена чаша с тънки стени изрежете кръгли малки пастички от сладкиша.
Пригответе бялата глазура, като разбъркате пресятата пудра захар с горещата течна сметана и 1 с.л. вода при нужда. Объркайте я с белия пипер, който ще придаде интересен вкус.
С помощта на лъжица залейте обилно всяка пастичка и отгоре направете украса по желание - карамелизирани ядки или семена, сладко, разтопен шоколад.