Начин на приготвяне
В дълбока тенджера налейте олиото и го загрейте. След това добавете зърната царевица.
Разпределете ги равномерно по дъното и захлупете с тежък капак. Оставете така на огъня и изчакайте, докато пуканките престанат да пукат, след което раздрусайте тенджерата и я оставете настрани от огъня.
Пригответе карамела, като в друга тенджера изсипете захарта, маслото, рома и ако харесвате аромата на канела, добавете 1 щипка.
Сложете на огъня и когато сместа кипне разбърквайте периодично, за да не загори.
След около 15 минути карамела ще придобие златисто-кафяв цвят. Свалете го от огъня и изсипете пуканките в него.
Бъркайте с лопатка, която предварително сте я намаслили с масло и ги оваляйте равномерно от всички страни.
Готовите карамелизирани пуканки изсипете в тавичка, на дъното на която сте поставили алуминиево фолио, като ги разделите една от друга, за да не се слепят. Оставете ги така да изстинат и да се втвърди карамела.
Пуканките стават сладки, хрупкави и невероятно ароматни.