Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Кебап»Маклюбе - телешко с ориз, патладжани и картофи

Маклюбе - телешко с ориз, патладжани и картофи

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Маклюбе - телешко с ориз, патладжани и картофи
Снимка: Даниела Русева
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Потекоха ли ви лигите? Не чакайте, запишете рецептата и запретвайте ръкавите"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 гр /крехко/
  • лук - 1 глава
  • патладжан - 1 бр.
  • картофи - 3 бр. средно големи
  • ориз - 1 ч.ч.
  • целина - 1 голям стрък /керевиз/
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 10 - на зърна
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото месо от младо теле нарежете на дребно във форма на кубчета и сложете на огъня в тенджера с подсолена вода. Във водата се пускат 2 дафинови листа, черния пипер и целината, нарязана на резенчета. Месото се сварява добре, като се препенва периодично.

Обеленият патладжан се нарязва на кръгли филийки, които се поръсват със сол и се оставят така за 15-20 минути, за да си пусне тъмния горчив сок. Картофите също се обелват и нарязват на кръгчета.

В тиган се загрява олио, в което се изпържват поотделно картофите и патладжаните, като ги отделяме в отделни съдини. Следва подреждането, от което зависи формата и е специфичното при това ястие.

Взема се подходяща малка тенджерка, която да не е много дълбока, напр. с диаметър около 24 см., по дъното на която на кръст се поставят две ленти, изрязани от готварска хартия /тя ще предпази ястието от евентуално залепване/, намазнява се с краве масло на стайна температура и най-напред на дъното се подреждат кръгли шайби от нарязания лук.

След това на редове подреждаме месото, след него изпържените картофи, кръгчетата патладжан и измития ориз. Когато редим, леко посоляваме продуктите със сол и стрито кубчето зеленчуков бульон.

Залива се с малко от бульона, в който семе варили месото, като го прецеждаме. Налива се толкова, колкото съвсем леко да покрие ориза – около 1 см. Тенджерката се слага на огъня и като заври, огънят се намалява.

Ястието се оставя да къкри на тих огън, докато се свари оризът, около 20 минути.

След като се свали от огъня, готовото ястие се оставя под капак да постои 15-на минути.

Тогава върху тенджерката се поставя голяма чиния и ястието се обръща внимателно. Хартията се отстранява. Поднесете със зеленчуци и кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: