Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Козуначен сладкиш»Тортичка от козунак и бял шоколад

Тортичка от козунак и бял шоколад

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Тортичка от козунак и бял шоколад
Снимка: Veselina
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Гениално - толкова лесна и вкусна, че ни се приисква да я направим още сега"

Необходими Продукти

  • козунак - 300 г домашен, с локум
  • прясно мляко - 400 мл
  • вода - 150 мл
  • нишесте - 1/2 пакетче, ванилия
  • захар - 4 с.л.
  • ром - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • бял шоколад - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме прясното мляко - 400 мл и 100 мл вода на котлона да се сварят в малка тенджера. Подслаждаме с 4 с.л захар. Подсладете според вкуса си.

Разтваряме 1/2 пакетче ванилия нишесте в 50 мл вода и разбъркваме. Нарязваме домашен козунак с пълнеж от бял локум на тънки филии.

След като е готово млякото, към края на варенето слагаме на фина струя разтвореното във водата нишесте. Разбъркваме енергично. Като се сгъсти, го дърпаме.

От крема слагаме на дъното на малка йена и разстиламе. Отгоре нареждаме първия слоя козунак. В чаша си наливаме до 1/2 прясно мляко с 2 с.л. ром и разбъркваме.

Със супена лъжица върху наредените филии от козунака нанасяме леко от течността, да се напои козунакът. Редим следваш ред от крема. Пак редим от филиите козунак. Козунакът е добре да е поизсъхнал.

Със супена лъжеца пак поливаме върху козунака със сместа от прясното мляко и рома. Най - накрая нанасяме пак ред крем. Слагаме тортичката на студено за кратко.

Като стегне тортата и изстине, настъргваме бял шоколад с помощта на ренде. Оставяме да си поеме от крема и ароматите и на следващия ден я режем на квадрати с остър нож. Сервираме в малки чинии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: