Начин на приготвяне
С орехорезачка или в блендер бисквитите Орео, предвидени за блата, се смилат и към тях се добавят орехите, предварително нарязани, и маслото, което е престояло на стайна температура.
Върху подходяща чиния за торта се слага обръчът на тортената тавичка. Бисквитената смес се сипва в обръча, като се разстила и притиска с лъжица леко. Блатът се прибира в хладилник да стегне за 30 минути.
В купа се смесват, като се разбъркват много добре, маскарпоне, сметаната и крема сиренето, заедно със захарта. Ароматизира се с ванилията. В студена вода (около 1/2 ч.ч. или 100 мл) се сипва желатинът, за да се накисне и да набъбне.
След това се втечнява на топла водна баня и се сипва в крема, като се разбърква с шпатула много добре.
Върху охладения блат сипваме половината част от крема. От двете пакетче Орео, предвидени за крема, бисквитите се начупват на едро и ги разпръскваме тук-там върху крема.
Върху тях сипваме другата част на крема и се заглажда. Отново прибираме в хладилника да престои няколко часа, а по-добре за цяла нощ.
На следващия ден можем да украсим чийзкейка.
За украсата: Най-напред на водна баня в съда се начупва шоколадът и се разтопява, като заедно с него слагаме млякото и маслото. Рингът се откопчава и се отстранява от сладкиша.
Отгоре се залива с лъжица от разтопения шоколад. Върху шоколадената част се подреждат замразените плодове. Ако ви се намират пресни плодове, ще е по-добре.
Плодовете се поръсват с разтвор от желиращ гел. Това е прахче, купено, което ползвах по упътването на пакетчечто. Дозата от това саше се залива с една чаша студена вода.
Разтваря се добре и се възвира на огъня, заедно с 3 супени лъжици захар, за много кратко. След това се оставя да се охлади за 1 минута и плодовете веднага се заливат с желиращия гел.
Орео чийзкейкът без печене е готов.