Начин на приготвяне
Има много рецепти за бобена чорбичка. Тази е класическа, според рецепта, която взаимствах от кулинарен сайт.
Бобът се почиства добре. Измива се. Бобът се кисне във вода за 1 нощ. След това отцеждаме водата и го измиваме пак. Слагаме измития боб в тенджера и го заливаме се с 1 литър вода. Вари се.
Отстраняваме след това с лъжица пяната, която се е образувала на повърхността.
Измиваме пипера, домата, моркова. Почистваме ги, като остъргваме моркова, на пипера отстраняваме семки, дръжка /нужен ни е 1/3 от него/, на домата му махаме кората.
Обелваме лука. Нарязваме зеленчуците на ситно.
Прибавяме олиото в тенджерата. Когато бобът е полуомекнал, прибавяме и зеленчуците без домата. Добавят се сухите подправки.
Варим бобената чорба. Следим дали е омекнал. Накрая, преди супата да е напълно готова, се добавят и доматите. Вече готова сервираме гореща с филия хляб.