Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Точена домашна баница със сирене и масло

Точена домашна баница със сирене и масло

Emilia KrumovaEmilia Krumova
Чирак
37456166
Точена домашна баница със сирене и масло
Снимка: Emilia Krumova
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Точенето на баници е изкуство, което се предава от майка на дъщеря"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 400 г
  • олио - 5 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 2 бр. белтъците в тестото, а жълтъците за намазване
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сирене - 500 г
  • масло - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо затопляме млякото и го изсипваме в дълбока купа, добавяме кубчето мая, захарта и 3 с. л. брашно. Разбъркваме до хомогенна смес и го оставяме на топло да шупне.

Пресяваме брашното три пъти. В средата правиме кладенче и сипваме останалите продукти и шупналата мая.

Замесваме меко тесто и го оставяме на топло за 10 минути да втаса. Когато тестото е готово го разделяме на пет еднакви топчета. От всяко топче разточваме кора, която поръсваме със 100 грама сирене и парченца масло.

Завиваме на охлюв и поставяме в средата на тавата, в която ще печем баницата, намазана предварително с масло.

По същия начин правим и другите кори и завиваме в тавата. Поставяме готовата баница във фурната на 50 градуса да втаса.

Втасалата баница намазваме с разбитите жълтъци с 2 с. л. олио, парченца масло и поръсваме сусам.

Отново слагаме във фурната, затоплена предварително на 200 градуса и печем до готовност за около 40 минути.

Точената домашна баница със сирене и масло е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: