Начин на приготвяне
В 200 мл вода се разбира маята, към нея се добавя 1 с.л. захар и се поръсва с 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне.
През това време се пресява брашното, прави се кладенче и в него се добавят сол, олио, 1 бр. яйце, 1 с.л. захар, маята, която вече е шупнала, и белтъкът на второто яйце.
Тестото се замесва, като то трябва да е със средна твърдост. Разделя се на 3 бр. еднакви топки топки.
Оставят се да втасат, аз ги завивам с кърпа и вестник. След като втасат и са уголемили обема си 3 пъти, се разточват на възможно най-големи кори, с дебелина не по-малка от 2 см. Трябва да са еднакви и по форма.
След като сме ги разточили, ги слагаме една върху друга, като между тях трябва да се намаже с олио.
Навиват се така, че стане едно руло. Равномерно се разтегля и се реже на равни части (7 или 9 равни парчета) в зависимост от това колко ви е голяма тавата.
Нареждат се в тавата, която сме си я намазнили с олио или масло, леко се натискат, за да се изравнят и отново се оставя да втаса. Трябва да са уголеми обема си 3 пъти.
След като погачата е готова за печене, се намазва с белтък, който е разбит с 1 с.л. олио, поръсва се със семена и се оставя да се пече в загрята фурна около 1 час на 180 градуса (или по-малко, ако ви е по силна фурната).
Преди да се разчупи, трябва да е изстинала напълно.