Начин на приготвяне
В подходящ съд сложете сливите и ги залейте с гореща вода, докато се покрият. Кипнете ги на котлона за около 2-3 мин.
Разстелете корите. Намажете дъното на подходяща тава за печене с масло.
Намажете първата кора с масло, сложете втора кора отгоре, поръсете с орехови ядки /едната част са млени, а другата част са нарязани/, наредете един ред сливи в края на кората и завийте на руло.
Сложете рулото в тавата. Работете така до изчерпване на продуктите. Подредената баклава нарежете на малки рулца. Сложете тавата в загрята, умерена фурна и изпечете баклавата до златисто. Охладете.
Загрейте 1.5 ч.ч. вода, добавете захарта и сварете захарен сироп. Отстранете от котлона сиропа, добавете ванилията и лимоновата кора.
Охладете за кратко сиропа. Когато поливате с много горещ сироп, коричките се накъдрят.
Полейте баклавата равномерно със сироп и я оставете за едно денонощие, за да си поеме от течността и да се сиропира. Сервирайте.
Баклавата със сини сливи е готова.