Начин на приготвяне
Разтворете меда в прясното мляко заедно с маята и оставете да се активизира.
Пресейте брашното в купа, направете кладенче, в което сложете всички останали съставки за тестото. Маслото трябва да е разтопено, но не горещо. Готовата мая и маслото се прибавят по малко, като постепенно се меси.
Тестото трябва да е меко и леко гладко. Ако е необходимо, се прибавя съвсем малко брашно, колкото да не лепне. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. Трябва да удвои обема си. Аз лично включвам фурната на 40 градуса с вентилатор, тестото е готово за ок 20 мин.
След като тестото е удвоило обема си, преместете на плота, премесете за кратко, разделете на 6 равни части. Всяка част се разточва на дълго, целта е да се получи дълъг, тесен правоъгълник.
Намазва се с разтопено масло, поръсва се със сирене и се навива на плътно руло, като се започва от долния край. Готовото руло се разрязва на две части по дължина. Всяка част се навива на охлюв и се слага в тава с форма на мъфини, която предварително е намазана с масло.
Процедираме по същия начин с всяка част от тестото.
Връщам във фурната за повторното втасване - около 15 мин.
Пекат се в предварително загряла фурна на 180 градуса за около 25 мин.
И докато чакате с нетърпение да изстинат, за да се насладите на тези компактни кроасанчета, си подгответе материали за още една доза, няма да усетите, кога са свършили - тоооолкова са крехки, нежни, топящи се.
* можете да направите и стандартни круфини, които да напълните с шоколад или сладко по Ваш вкус