Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката. В незалепващ тиган се рендосват ябълките на едро ренде. Към тях се добавят захар, канела и орехи. Слагат се на котлона. Разбъркват се периодично, докато се отдръпне сокът, който пускат ябълките, около 10 минути. Сваля се от котлона и се оставя да изстине.
Отделно в дълбока купа се слага маргарин и жълтък. Разбъркват се с пръсти, докато маргаринът поеме жълтъка. След това се добавят олио и кисело мляко.
Продължава се разбъркването с тел. Ванилията и бакпулверът се смесват с брашното, добавят се към сместа и се омесва меко незалепващо тесто.
Оставя се да почине за 5 минути. После тестото се разделя на три равни части, които се оформят на топки. След това всяка топка се меси на фитил, дълъг горе-долу 25 см. Притиска се леко с пръсти да се сплесне.
Точи се на тънка кора с ширина около 4 пръста. По средата и по дължина на разточената кора се слага от приготвената плънка. После се увива на руло. Разрязва се на парчета, широки около 2-3 пръста.
Нареждат се курабиите в тава с незалепващо покритие и се пекат в загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване. Изваждат се от фурната, оставят се да се поохладят малко и се поръсват с пудра захар.
Получават се разкошни ябълкови курабийки!
Коментари