Начин на приготвяне
Започваме с тестото, като за целта в затопленото мляко сложете маята, с 1 с.л захар и 2 с.л. брашно. Оставяме настрана докато се активизира.
Кремът трябва да е изстинал, за да можем да работим с него, затова, времето за активизиране на маята, ще ни е достатъчно да го приготвим. Придържайте се към указанията на опаковката. Ние сме любители на шоколада, така че при мен не стои въпроса какъв да е пълнежът. Вие може да импровизирате - ядки, сушени плодове, мармалад, домашен ванилов крем... въпрос на предпочитание.
И докато аз се разпростирам в приказки, маята вече е шупнала и трябва да се захващаме с тестото.
Пресяваме брашното, добавяме щипка сол и останалата захар (4 с.л.). Разбъркваме. Слагаме шупналата мая, прибавяме постепенно яйцето и мекото масло. Прехвърлям тестото върху плота и доомесваме с още малко брашно или мазнина, докато престане да лепне, стараем се да е меко и пухкаво.
Поставяме в купа и покриваме с кърпа. Оставяме на топло да удвои обема си за около половин час. Аз се доверявам на метода с фурната - на 40 градуса, с вентилатор - обема дори го утроява.
Втасалото тесто прехвърляме на плота и месим кратко. Разделяме го на две, разточваме всяка част на кръг, с дебелина около 0. 5 см. и режем на 8 или 12 парчета - зависи с каква големина искате кифличките.
Мажем с крема, поръсваме с натрошения шоколад. Завиваме от широката към тясната стана на триъгълника. Подреждаме в тавичка, застлана с хартия за печене. Връщам във фурната и оставяме да втаса отново за около половин час.
Кроасанчетата печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Когато са готови - покрийте с найлон или кърпа, за да се задушат и да останат мекички.