Начин на приготвяне
Половината прясно мляко се затопля леко и в него се разтварят маята, 2- 3 с.л. брашно и захарта и се оставят да шупне. Брашното се пресява, в него се прави кладенче, в което се изсипва шупналата смес.
Добавят се яйцето и белтъкът, мазнината, солта. Започва се да се замесва, като постепенно се добавя останалото прясно мляко. Меси се до получаването на гладко и еластично тесто, което се оставя да втасва в намазана с олио купа и покрито с кърпа, на топло.
След двадесетина минути (не е необходимо да е втасало напълно) тестото се разделя на 14-15 еднакви топки. Всяка топка се разстила на правоъгълен тънък лист.
В долната част на листа се нарязват ресни до половината на листа. В ненарязаната половина се слага плънката, в случая настърган кашкавал, и започва да се навива на рулце, като ресните остават отгоре.
Така полученото рулце се завива на кравайче и се поставя в гнездо на форма на мъфини. Оставят се 15- тина минути да започнат да се надуват.
Останалият жълтък се разбива с 1 с.л. олио и с него се намазват тутманичетата, поръсват се със семена (по желание) и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-25 минути или до зачервяване.
Когато са готови, се оставят на решетка да се охладят за малко, вадят се от формите и се завиват с кърпа, за да останат мекички.
Плънката може да бъде от сирене, смес от сирене и кашкавал, нарязана на ситно шунка и каквото друго пожелаете.