Начин на приготвяне
Сварявате ориза, като посолите предварително водата. Когато го сварите, изцеждате водата и оставяте да изстине. След като изстине, слагате настъргания пармезан и черен пипер и хубаво разбърквате сместа.
Докато изстива, можете да накълцате много на ситно шунката и гъбите за плънката и да ги запържите в тиган. Посолявате и поръсвате и тях с черен пипер.
За направата на топчетата, задължително си намазнявате ръцете с олио (виж снимките), взимате част от ориза и го разстилате по дланта. Слагате парченце кашкавал и лъжичка от плънката.
Внимателно затваряте дланта и оформяте топка. Ако някъде се вижда част от плънката, добавете още ориз и без да стискате, за да не пукнете топката, я оформяте. Така процедирате с цялата смес.
Когато всички топки са готови, ги прибирате в хладилника да стегнат.
Слагате олиото в дълбок съд да загрее и си приготвяте панировката.
Разбивате двете яйца в една купа, а в друга изсипвате царевичното брашно (можете да замените с галета).
Когато мазнината е готова, вадите оризовите топчета и ги потапяте в яйцата, като поливате яйчената смес с лъжицата, след което по същия начин правите с царевичното брашно и слагате в маслената баня.
Задължително олиото трябва да покрива топките. Вадите изпържените аранчини върху хартия, за да попие излишната мазнина. Може да ги поднесете със сос.
Сосът, който аз направих за тези вкусни аранчини, е от 3 кисели краставички, половин кофичка кисело мляко и 1/2 ч.л. горчица, морска сол и копър. Всичко това разбих в нутрибулета и сервирах.
Оранчините се поднасят топли! Да ви е сладко!
Ако рецептата ви допада, опитайте и другите ни рецепти за аранчини или нашите избрани предложения от италианската кухня.