Начин на приготвяне
Първо сухите чушки се заливат и накисват за около двайсет минути в гореща вода, за да омекнат.
Лукът и морковите се почистват, нарязват на дребно и слагат в дълбок тиган с малко мазнина да се задушат. Като омекнат, към тях се прибавят почистените и нарязани гъби. След като се задушат гъбите, идва ред на измития ориз.
Плънката се поръсва със сол, черен и червен пипер и чубрица. Сместа се разбърква, долива се половин чаша вода и се оставя да къкри.
След като оризът поеме водата, се взема зелев лист, маха му се жилката по средата и се завива на сармичка.
На дъното на глинен гювеч се слагат два зелеви листа и отгоре се подреждат готовите сарми.
С плънка се пълнят и сушените чушки и се нареждат между сармите.
В гювеча се налива около две чаени чаши вода (най-добре водата, в която са се киснали чушките). Гювечът се слага във фурна, загрява се на 200 градуса.
След завирането на ястието температурата се намалява на 180 градуса и печенето продължава около два часа.
Постните зелеви сарми и пълнени чушки в гювеч са готови.