Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа. Нужни са ни две пълни чаши брашно. Правим си дупка
по средата. Стопляме прясното мляко и вътре слагаме 1 с.л. брашно и захарта. Разбъркваме с лъжица.
Добавяме и ¼ кубче прясна мая и размиваме добре маята вътре. Оставяме на топло. В кладенчето чукваме 1 яйце. Добавяме после кваса и солта. Добавяме олиото. Замесваме меко тесто.
После го доомесваме с още малко брашно върху масата. Покриваме го да втаса за 35 мин. на топло. След като втаса, го разточваме на кръг с набрашнена точилка върху посипана с брашно маса.
Режем кръга на през средата на две и после още на две, така че да се получат 4 равни части. Всяка от частите режем на три триъгълника. Получават се 12 бр.
В началото на всеки триъгълник слагаме домашно сладко, по възможност по–гъсто. Взимаме двата широки остри края на всеки триъгълник и прегъваме навътре. Правим го, за да не изтече сладкото.
Навиваме на кифлички. Нареждаме ги намазнена и посипана с брашно тава. Слагаме ги на разстояние една от друга. Оставяме ги да втасат за 20 мин., покрити с кърпа, на топло.
В купичка слагаме жълтък, прясно мляко и олиото. Разбъркваме добре. Като втасат, ги мажем кифличките с разбит жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко, с помощта на четка. Печем на 180 градуса до готовност. Ставам меки и вкусни.