Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното два пъти, направете в средата кладенче и сложете сол, оцет и зехтин. Затоплете леко водата и я добавете в купата. Замесете всичко с ръце до получаване на еднородна лепкава смес. Изсипете на масата или плота, поръсете с малко брашно за измесване и месете около 15 мин до получаване на гладко меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Според вида и качествата на брашното е възможно да ви се наложи да регулирате брашното и водата по време на замесването.
Ако ви се получи по-сухо и твърдо тесто добавете малко вода, ако се получи твърде меко добавете съответно малко брашно, докато ви се получи, но без да прекалявате. Посочените количества са премерени и би трябвало да са достатъчни.
Покрийте готовото тесто с домакинско фолио и оставете да почине за 20 минути на стайна температура. Разбийте яйцата в купа и добавете киселото мляко. Разтопете около 50 г масло. Сиренето натрошете и оставете в чиния.
Разделете тестото на 7-8 части, оформете всяка на топка и покрийте с чиста кърпа. Намажете с малко разтопено масло кръгла тава с по голям диаметър.
Поръсете масата с малко брашно, сложете едната тестена топка и с точилка разточете на кръгла много тънка кора. Намажете с част от разтопеното масло, поръсете със сирене и полейте с яйчено-млечната смес. Навийте внимателно кората на руло и подредете в средата на тавата във формата на охлюв. Разточете останалите топки на кори по същия начин, намажете леко, поръсете със сирене и смес и навийте. Наредете ги в тавата около средното.
Докато разточвате корите е възможно да ви се разкъсат на места, не се притеснявайте, не е фатално, ако краищата ви са по-дебели може да ги разкъсате внимателно. Също така, ако умеете, може да разточите тестото с ръце, като внимателно го издърпвате от всички страни докато го изтъните. Аз в случая не съм се старала особено :)
Разтопете маслото за намазване, охладете и смесете с разбитите жълтъци. С тази смес намажете обилно баницата. Загрейте фурната на 180 градуса и печете баницата за около 40мин до приятно златист цвят. Извадете и оставете леко да изстине. Не я покривайте, защото ще се задуши и омекне.
Поднесете баницата начупена на парчета с боза, айрян или напитка по ваш избор.
Бележки: Рецептата за тестото е основна, плънката може да варира според предпочитанията ви. Може да я приготвите както със сирене, така и със зеленолистни зеленчуци, праз лук, зеле или с месо.
Коментари