Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Мераклийска домашна баница

Мераклийска домашна баница

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Мераклийска домашна баница4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Знаете, че за да стане хубава баницата, не стига само да е с качествени продукти, но трябва и да е приготвена с много мерак"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • сол - 1 ч.л
  • оцет - 1 с.л
  • зехтин - 1 с.л или олио
  • вода - 340 мл
  • За измесване
  • брашно - 100 г
  • За плънката
  • яйца - 3 бр
  • сирене - 400 г
  • кисело мляко - 500 г
  • масло - 50 г
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното два пъти, направете в средата кладенче и сложете сол, оцет и зехтин. Затоплете леко водата и я добавете в купата. Замесете всичко с ръце до получаване на еднородна лепкава смес. Изсипете на масата или плота, поръсете с малко брашно за измесване и месете около 15 мин до получаване на гладко меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Според вида и качествата на брашното е възможно да ви се наложи да регулирате брашното и водата по време на замесването.

Ако ви се получи по-сухо и твърдо тесто добавете малко вода, ако се получи твърде меко добавете съответно малко брашно, докато ви се получи, но без да прекалявате. Посочените количества са премерени и би трябвало да са достатъчни.

Покрийте готовото тесто с домакинско фолио и оставете да почине за 20 минути на стайна температура. Разбийте яйцата в купа и добавете киселото мляко. Разтопете около 50 г масло. Сиренето натрошете и оставете в чиния.

Разделете тестото на 7-8 части, оформете всяка на топка и покрийте с чиста кърпа. Намажете с малко разтопено масло кръгла тава с по голям диаметър.

Поръсете масата с малко брашно, сложете едната тестена топка и с точилка разточете на кръгла много тънка кора. Намажете с част от разтопеното масло, поръсете със сирене и полейте с яйчено-млечната смес. Навийте внимателно кората на руло и подредете в средата на тавата във формата на охлюв. Разточете останалите топки на кори по същия начин, намажете леко, поръсете със сирене и смес и навийте. Наредете ги в тавата около средното.

Докато разточвате корите е възможно да ви се разкъсат на места, не се притеснявайте, не е фатално, ако краищата ви са по-дебели може да ги разкъсате внимателно. Също така, ако умеете, може да разточите тестото с ръце, като внимателно го издърпвате от всички страни докато го изтъните. Аз в случая не съм се старала особено :)

Разтопете маслото за намазване, охладете и смесете с разбитите жълтъци. С тази смес намажете обилно баницата. Загрейте фурната на 180 градуса и печете баницата за около 40мин до приятно златист цвят. Извадете и оставете леко да изстине. Не я покривайте, защото ще се задуши и омекне.

Поднесете баницата начупена на парчета с боза, айрян или напитка по ваш избор.

Бележки: Рецептата за тестото е основна, плънката може да варира според предпочитанията ви. Може да я приготвите както със сирене, така и със зеленолистни зеленчуци, праз лук, зеле или с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Спрях глутена по здравословни причини и все още се чудя с какво да заместя бялото брашно,за да не се лиша от такива вкусотии.От тук даже и усещам миризмата.И като видя такава хубава снимка,ми иде да запретна ръкави и да развъртя корите :) .
11.02.2017 20:00
2
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Поздравления! Майсторско изпълнение. Не съм много по разточването на кори, но е добре обяснено и мога да се пробвам някой ден. Записах си всичко подробно. Благодаря!
11.02.2017 18:10
1
2
Покажи всички подкоментари