Начин на приготвяне
Внимателно почистваме аронията от листа, дръжки (ако има такива) и старателно я измиваме под течаща вода, най-добре в гевгир.
Плодчетата слагаме в тенджера и доливаме вода, колкото да ги покрие. Лимонът измиваме хубаво, защото ще го нарежем заедно с кората.
Слагаме го при аронията и пасираме всичко на каша, добавяме и лимонената киселина. Ако желаем да получим повече сироп, добавяме повече вода. Така получената смес прибираме на хладно за 16 часа (може и за 12).
На следващия ден изсипваме цялата смес в тензух и хубаво изстискваме сока. Измерваме какво количество е. На всеки литър сок добавяме 1 кг захар.
Слагаме на котлона да заври и веднага пълним сиропа в сухи бутилки или бурканчета, затягаме капачките и обръщаме обратно.
Така приготвен, сиропът издържа дълго време (поне година), но ако ви притеснява, може да стерилизирате за 5 минути.
Сиропът разтворен с вода или газирана вода е разкошен, а добавите ли и парченца нарязан лимон е направо неустоим!
Сиропът от арония и лимон е готов.
В сезона на аронията опитайте непременно и нашите рецепти за сладко от арония и ликьор от арония.