Начин на приготвяне
Блата приготвям, като разбивам много добре яйцата и захарта поне 6-7 минути, след това добавям компота (моят беше от кайсии) и олиото, разбивам още за около минута.
Пресявам брашното заедно с бакпулвера и какаото, добавям към яйчената смес. Разбърквам с шпатула. Пека във форма за торта (24 см) за около 50 минути в загрята на 160 градуса фурна до суха клечка. Оставям блата да се охлади.
Крема приготвям, като кипвам 800 мл мляко с 1 ч.ч. захар, към него добавям разбитите яйца с нишестето и останалите 200 мл мляко. Когато се сгъсти и се покажат първите балончета кремът е готов.
Разрязвам блата на 3 и сглобявам блат-крем-блат-крем. Оставаме да се охлади в хладилник за няколко часа.
Когато е охладена тортата правя соса, като карамелизирам захарта и в карамела внимателно наливам млякото с разтвореното в него брашно. Бъркам докато се разтопи карамелът и заприлича на сос. Поливам тортата, този път направих и малък борд с разтопен шоколад.