Начин на приготвяне
Маята се смесва с малко топло мляко, малко брашно и лъжичка захар. Разбърква се, за да стане каша и се оставя за кратко. Останалото мляко се разбърква със захарта и ваниловата захар.
Разбиват се яйцата и се добавят към млякото, като се бърка непрекъснато. Сипва се и мая, отново се разбърква добре и се добавя маслото (2 с.л.).
Пресява се брашното в купа и се прави кладенче. Добавя се от млечно-яйчната смес постепенно. Бърка се с дървена лъжица или шпатула, докато се поеме добре и стане лепкаво тесто.
Намаслявате си ръцете с другото масло. Премествате тестото на плот. Месете около 3 минути без да спирате и отново си намаслявате ръцете, докато се поеме всичко от тестото.
Ако е необходимо се добавя още масло. Слага се в чиста купа и се покрива с домакинско фолио. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
През това време се приготвя първият карамелен сос. Затопля се леко в микровълнова печка сметаната, но се внимава да не заври. Смесва се със захарта и се сипва в касерола с дебело дъно или керамичен тиган на средна температура. Моят котлон е на 6 степени, аз го готвих на 4-та.
Бърка се непрекъснато, за да се стопи захарта напълно. Щом леко започне да се сгъстява, се добавя маслото. Вари се още малко и се отстранява от котлона, сипва се в студен съд. Оставя се да изстине и да стегне леко.
Разбива се сметаната и се прибавя на части към нея крем сиренето. Сипва се 1/3 от студения карамелен сос и се разбива отново. Останалият сос се държи на стайна температура, а кремъта се слага в хладилник до сглобяване на тортата.
Нарязват се сушените плодове на дребни парченца и се поливат с топла вода, за да омекнат. Отцеждат се добре. Премесва се втасалото тесто отново и се добавят към него сушените плодове. Меси се, докато се разпределят равномерно.
Разделя се тестото на две и се оформя в продълговата форма. Приготвят се две правоъгълни форми за кекс. Намасляват се или се постелят с хартия за печене. Поръсват се със захар и филирани бадеми. Оставят се още един път да удвоят обема си.
Пекат се в загрята фурна на 190 градуса първите 10 мин, а след това намалява фурната на 160 градуса и пекат до готовност. Дървено шишче трябва да излиза сухо щом се прободе. Слага се по средата на фурната, за да не загори отдолу. Оставя се да се охлади и се нарязва на филийки с дебелина от 1 см.
Слага се ринг с диаметър от 26 см. върху поднос за торта.Покрива се дъното с половината козуначени филии. Поливат се с половината от карамеления сос, който е останал и се намазват с половината крем. Нарежда се втори пласт от козунака и се полива отново със соса.
Покрива се с другия крем и се заравнява хубаво цялата тортата. Оставя се на хладко да стегне добре.
Приготвя се втория карамелен сос по същата технология, само се добавя и ваниловата захар.Охлажда се толкова, че да може да се разлива, но да не е много течен.
Освобождава се тортата от ринга като се помага с остър и намокрен с вода нож по ръба и стените. Полива се цялата торта с карамела. Украсяват се стените с филирани бадеми и се декорира с физалис или други плодове по ваше желание. Охлажда се преди консумация поне 3 часа.
Коментари