Начин на приготвяне
Подгответе ябълките, като отрежете капачетата, без да отстранявате дръжките.
Отстранете вътрешността с помощта на лъжичка. Натрийте вътрешността на ябълките с пудра захар.
Запечете леко орехите.
Направете плънка, като нарежете сушените плодове, добавите орехите, пудрата захар и няколко капки лимонов сок.
С тази смес напълнете издълбаните ябълки. Наредете ги в подходяща тава, на дъното на която сте налели малко вада. Сложете капачетата и запечете ябълките в предварително загрята фурна за около час на 180-190 градуса. Ако се наложи, по време на печенето долейте още вода.
Направете соса, като разтопите захарта с 1-2 с.л. вода до получаване на карамелен сос.
Прибавете последователно сметаната, маслото, ванилията и уискито. Гответе внимателно на бавен огън, до получаването на гладък сос.
Охладете пълнените ябълки и соса. Подредете в десертни чинии. Украсете с фурми и поръсете с орехи.
Пълнените ябълки с карамелен сос са готови.
Коментари