Начин на приготвяне
Месото се реже на средни по големина късове и се осолява. Така престоява около 24 часа и след това се отцежда от отделената вода и се смила в месомелачка. Вместо това може да бъде използвана и готова кайма.
Смесват се подправките и се поръсват върху разстланото смляно месо. Омесва се хубаво и се оставя за няколко часа да поеме аромата на подправките.
Чревцата се накисват във вода за около половин-един час. При пълненето им може да се използва фуния или специален уред. Наденичките трябва да са дълги 30-40 см. Завързват се здраво за двата края и се оформят като подкова.
Нанизват се и се окачат на хладно и проветриво място за да съхнат. Сушенето дава първи резултат след 1 до 2 месеца. Суджуците трябва да се валцуват с точилка, за да се изкара въздуха и да им се придаде плоска форма - в седмицата един-два пъти. Друг трик за изкарване на въздуха е чрез боцкане с клечка за зъби.
Коментари