Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Свинско месо с лимон и розмарин

Свинско месо с лимон и розмарин

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Свинско месо с лимон и розмарин1 / 2
17/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8
"Вари го, печи го - свинското си е свинско и е наш фаворит. А по тази рецепта става великолепно"

Необходими Продукти

  • свински бут - 2 кг
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • чесън - 1 глава
  • лимони - 2 бр.
  • бяло вино - 2 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • ракия - 2 с.л.
  • черен пипер
  • универсална подправка - 1 с.л. вегета
  • картофи - 2 кг
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол
  • розмарин - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме месото, подсушаваме го и с остър нож правим прорези. В тях слагаме парче морков, скилидка чесън и розмарин. С половината масло намазваме добре месото и го поръсваме с черен пипер.

След това го заливаме със сока на 1 лимон и виното и го оставяме да престои така за около 2-3 часа. След това го поръсваме с вегета, обръщаме го и стои още 2-3 часа. След това слагаме месото в силна фурна и печем 15 мин., след което го обръщаме и печем за още 15 мин.

През цялото време го обливаме с марината. След това намаляваме фурната на 180 градуса и печем за около 30 мин. Намазваме месото с останалото масло и го поливаме със смесените предварително лимонов сок и ракията.

Слагаме обелените и нарязани на ленти картофи около месото /ако са дребнички, ги оставяме цели/ и печем за още 30 мин. След това сервираме в порционни чинии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: