Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и го смесете с чаена лъжичка захар, кубче маята и 1-2 с.л. зехтин. Добавете чаена лъжичка от бялото брашно. Оставете сместа на топло за 10 минути, докато маята се активира.
Смесете в дълбок съд бялото и ръженото брашно, добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и сипете маята. Добавете мекото масло и 3 с.л. зехтин.
Започнете да омесвате на меко тесто, като добавяте хладка вода, ако е необходимо. Оформете тестото на топка и прехвърлете в купа. Покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса за 20-25 минути на топло.
Когато тестото за хляба втаса, размесете повторно и го разточете на лист с дебелина от 1/2 см.
Накълцайте ситно стрък розмарин и поръсете тестото. Разпръснете обезкостените и накълцани на едро маслини.
Навийте хляба на руло и оформете по свое желание. Поставете във формата за печене. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса повторно за нови 20-30 минути.
Разбийте жълтъка на едно яйце с 1-2 с.л. сметана и намажете хляба.
Поръсете с маково семе и прехвърлете във фурната и печете в предварително загрята на 180°C фурна за половин час.
Хлябът с розмарин и маслини е готов.