Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Селска доматена яхния

Селска доматена яхния

МиссаМисса
Помощник Готвач
502911582961
Селска доматена яхния
Снимка: Мисса
4 / 5
12/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Не е нужно да ходите на село, за да се научите да правите вкусна яхния - ето, рецептата е специално за вас"

Необходими Продукти

  • доматен сок - 500 - 700 мл или пюре
  • чушки - 5 големи печени (за предпочитане по - големи)
  • брашно
  • олио - или зехтин
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В средно голяма тенджера се изсипва доматения сок или пюре* като се заварява на котлона за 10-15 минути. Ако е на силен огън се разбърква по-често и не се допуска да ври или бълбука непрекъснато.

След това се добавя умерено количество олио или зехтин, разбърква се и се оставя за момент. Предварително накълцаните печени чушки се осоляват и прибавят към доматения сок. Разбърква се хубаво и се оставя за десетина минути.

През това време в отделен съд се смесват малко брашно, няколко капки мазнина - олио или зехтин и приблизително 100 милилитра вода. Разбърква се и постепенно се прибавя към яхнията. Това ще и предаде по-добра консистенция и плътност. Но колко богат е вкуса зависи най-вече от чушките. Клоква за няколко минути и е готова.

Подходящи подправки за тази яхния са босилек, чубрица, чесън и други. Могат да се прибавят както по време на готвенето така и след това.

*Ако се използва доматено пюре е хубаво да не е концентрат и трябва да се разреди с малко вода. Може да се използва и консерва домати, като се разбие с помощта на пасатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: