Начин на приготвяне
В средно голяма тенджера се изсипва доматения сок или пюре* като се заварява на котлона за 10-15 минути. Ако е на силен огън се разбърква по-често и не се допуска да ври или бълбука непрекъснато.
След това се добавя умерено количество олио или зехтин, разбърква се и се оставя за момент. Предварително накълцаните печени чушки се осоляват и прибавят към доматения сок. Разбърква се хубаво и се оставя за десетина минути.
През това време в отделен съд се смесват малко брашно, няколко капки мазнина - олио или зехтин и приблизително 100 милилитра вода. Разбърква се и постепенно се прибавя към яхнията. Това ще и предаде по-добра консистенция и плътност. Но колко богат е вкуса зависи най-вече от чушките. Клоква за няколко минути и е готова.
Подходящи подправки за тази яхния са босилек, чубрица, чесън и други. Могат да се прибавят както по време на готвенето така и след това.
*Ако се използва доматено пюре е хубаво да не е концентрат и трябва да се разреди с малко вода. Може да се използва и консерва домати, като се разбие с помощта на пасатор.