Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Забулено свинско в патладжан

Забулено свинско в патладжан

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Забулено свинско в патладжан
Снимка: Евтини Рецепти
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Ще трябва доста да хапнете, докато успеете да стигнете до крехкото свинско месце, но вярваме, че това кулинарно приключение много ще ви хареса"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. среден
  • свинско контра филе - 400 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • праз - 1/2 глава
  • моцарела - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чесън - сух или 1 скилидка
  • за соса
  • доматен сок - 500 мл
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • захар - щипка
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • босилек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелвате и нарязвате 3 средни патладжана по дължина на резени с дебелина около 5 мм. Посолявате ги и ги оставяте да им изтече горчивината за около 20 мин.

През това време нарязвате около 400 г свинско контра филе (ако използвате друго месо, увеличете времето за готвене) на кубчета.

Когато патладжанът е готов, наредете парчетата в тава застлана с хартия за печене, намазнена със зехтин. Полейте на тънка струйка зехтин и върху патладжаните. Печете до хубав загар в загрята на макс фурна.

Докато патладжанът ви се пече, нарежете 2 моркова, 1/2 глава лук и 1/2 глава праз. Запечатайте месото в малко зехтин и захлупете с капак, то ще пусне малко вода. Добавете и морковите. Когато месото промени цвета, добавете и лука и праза.

Овкусете с черен, червен пипер, чесън на прах (може да добавите и скилидка към лука) и сол (аз използвам морска). Позапържете няколко минути и махнете от котлона.

В касерола сложете 1 бирено шише доматен сок (това ми е мярката), щипка захар, сол на вкус, черен пипер и лъжичка босилек. Ако е пресен, ароматът ще е още по-неустоим. Към всичко това добавете и 2-3 с.л. доматено пюре и оставете да се сгъсти.

Вече готовите патладжани наредете в купичка, като оставите краищата да висят навън (виж снимката) и застъпвате всяко парче патладжан с предходното. Изсипете част от месото в средата на купичката и затворете с висящите крайчета на патладжана.

Внимателно обърнете купичката в тавичката, в която ще го печете. От тези продукти ми излязоха 2 средни купички, но предостатъчни за 2 порции. Ако имате останало месо го изсипете около куполите :) .

Нарежете 1 моцарела на 4 шайби и ги раздете по 2 на купол. Изсипете доматения сос около патладжана и мушнете в загрятата фурна. Печете около 15 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: