Начин на приготвяне
Обелвате и нарязвате 3 средни патладжана по дължина на резени с дебелина около 5 мм. Посолявате ги и ги оставяте да им изтече горчивината за около 20 мин.
През това време нарязвате около 400 г свинско контра филе (ако използвате друго месо, увеличете времето за готвене) на кубчета.
Когато патладжанът е готов, наредете парчетата в тава застлана с хартия за печене, намазнена със зехтин. Полейте на тънка струйка зехтин и върху патладжаните. Печете до хубав загар в загрята на макс фурна.
Докато патладжанът ви се пече, нарежете 2 моркова, 1/2 глава лук и 1/2 глава праз. Запечатайте месото в малко зехтин и захлупете с капак, то ще пусне малко вода. Добавете и морковите. Когато месото промени цвета, добавете и лука и праза.
Овкусете с черен, червен пипер, чесън на прах (може да добавите и скилидка към лука) и сол (аз използвам морска). Позапържете няколко минути и махнете от котлона.
В касерола сложете 1 бирено шише доматен сок (това ми е мярката), щипка захар, сол на вкус, черен пипер и лъжичка босилек. Ако е пресен, ароматът ще е още по-неустоим. Към всичко това добавете и 2-3 с.л. доматено пюре и оставете да се сгъсти.
Вече готовите патладжани наредете в купичка, като оставите краищата да висят навън (виж снимката) и застъпвате всяко парче патладжан с предходното. Изсипете част от месото в средата на купичката и затворете с висящите крайчета на патладжана.
Внимателно обърнете купичката в тавичката, в която ще го печете. От тези продукти ми излязоха 2 средни купички, но предостатъчни за 2 порции. Ако имате останало месо го изсипете около куполите :) .
Нарежете 1 моцарела на 4 шайби и ги раздете по 2 на купол. Изсипете доматения сос около патладжана и мушнете в загрятата фурна. Печете около 15 мин.