Начин на приготвяне
Оставете кокошката за няколко часа да се размрази на стайна температура.
Измитата и почистена вече размразена кокошка, нарежете на порционни парчета и варете в около 2 литра вода в тенджера до омекване на месото. Времето за сваряването на месото е според грамажа на кокошката и съда, в който я варите. Най-бързо става в тенджера под налягане.
В дълбок тиган загряваме олиото и запържваме нарязания на ситно кромид лук, нарязаните стръкове целина и задушаваме за 5 минути под капак.
Добавяме обелените и нарязани на кубчета моркови и задушаваме още 5 минути. Към зеленчуците прибавяме замразения грах, разбъркваме добре и захлупваме с капака отново.
След около 10 минути слагаме червения пипер, черния пипер, семената кориандър и бахара. Изсипваме съдържанието на тигана в тенджерата при сварената кокошка и оставяме да къкри на слаб котлон още 20 минути.
Когато яхнията е готова, посоляваме на вкус, и поръсваме с нарязания на ситно магданоз и стритите изсушени люти чушлета.
Ястието се сервира горещо и си подхожда идеално с добре изстудена чаша бяло вино.
Кокошата яхния с грах и моркови е много вкусна.