Начин на приготвяне
Шареният боб се измива и залива в купа със студена вода.
Оставя се да се накисне 12 ч., след което водата се изхвърля.
Бобът се изсипва в голяма тенджера и се залива със студена вода.
Слага се за заври, след което водата се изхвърля и отново се залива със студена вода.
След завиране се изхвърля водата и се залива с нова вода.
Бобът се вари в четвърта вода, като след завиране се прибавя содата и олиото.
Празът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на кръгчета и се прибавя към боба.
Морковите се измиват и обелват.
Нарязват се на дребно и се прибавят към боба.
Главата целина се обелва и измива.
Нарязва се на дребно и се прибавя в тенджерата.
Боб чорбата се вари се 20 мин., след което се прибавят измитите и нарязани на дребно дръжки целина, джодженът, червеният пипер и солта.
Вари се до пълното сваряване на боба, след което се прибавя измитите и нарязани на дребно листа целина.
Вари се 10 мин., за да омекне целината.
Шареният боб с праз и прясна целина е готов!