Начин на приготвяне
Разтваряме маята в малко топло мляко, като добавим солта и захарта към нея.
Пресяваме брашното и в него правим кладенче. Добавяме маята и яйцата и замесваме меко тесто. Разделяме го на 6 топки и оставяме да втаса.
През това време приготвяме плънката, като в олиото задушаваме ситно нарязаните спанак и лук. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
След това добавяме ориза, наситнения джоджен, черния пипер, натрошеното сирене и яйцата. Разбъркваме плънката много добре и я оставяме настрани.
След като топките са втасали, ги разточваме на кори. Корите се слагат една върху друга, като ги намазваме с масло и слагаме от плънката.
На последната кора не се слага плънка.
Внимателно навиваме на руло, което усукваме и слагаме в намазнена тавичка.
Оставяме го на топло да втаса, след което печем баницата в умерена фурна.
Гергьовденската баница е много вкусна.