Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гергьовденска баница

Гергьовденска баница

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Гергьовденска баница3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Няма как за един от най-почитаните християнски празници да не приготвим най-вкусната баница"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • щипка сол
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • масло - 3 - 4 с.л. за намазване
  • за плънката
  • спанак - 500 г
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - 1/2 връзка
  • черен пипер - 1 щипка
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • сварен ориз - 1 к.ч.
  • масло - 4 - 5 с.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в малко топло мляко, като добавим солта и захарта към нея.

Пресяваме брашното и в него правим кладенче. Добавяме маята и яйцата и замесваме меко тесто. Разделяме го на 6 топки и оставяме да втаса.

През това време приготвяме плънката, като в олиото задушаваме ситно нарязаните спанак и лук. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.

След това добавяме ориза, наситнения джоджен, черния пипер, натрошеното сирене и яйцата. Разбъркваме плънката много добре и я оставяме настрани.

След като топките са втасали, ги разточваме на кори. Корите се слагат една върху друга, като ги намазваме с масло и слагаме от плънката.

На последната кора не се слага плънка.

Внимателно навиваме на руло, което усукваме и слагаме в намазнена тавичка.

Оставяме го на топло да втаса, след което печем баницата в умерена фурна.

Гергьовденската баница е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: