Начин на приготвяне
Изчистете артишока от излишните твърди листенца и изрежете 2 пръста от върха, за да остане само крехката сърцевина. Срежете на две надлъжно или оставете цели.
Нарежете картофите на кръгчета.
Наредете в тавичка и полейте с малко от зехтина, половината от бялото вино и бульона, разтворен в малко топла водичка. Поръсете с копър и сол и печете 15 мин на 180 градуса.
След като измине това време, извадете тавата от фурната и положете отгоре ципурите - цели. Там, където са цепнати, пъхнете кръгчета лимон и посолете. Отгоре ги поръсете с остатъка от зехтина и бялото вино. Ако ви е останало лимонче, също може да го изстискате отгоре.
Печете рибата на същите градуси още 15 минути.
Да ви е сладко! Ципурата на фурна със артишок и картофки е готова.