Варено жито за Голяма Задушница

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
14k
3k
9k
15
18/12/2019
"Традицията повелява за Задушница да се приготвя варено жито за помен, а ние ще ви научим как."
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо89 849
  • Преглеждания за месеца181
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.

Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако водата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.

Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.

Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.

На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава) .

В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.

Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.

Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка. Украсете вареното жито с кръст от шоколадови пръчици, захарни пръчици, какао, канела или каквото се сетите.

Вареното жито за Голяма Задушница е готово.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Атанасова
Носи спомен от миналото и радост, че можем в сегашно време да го направим!
0
0
Росица Петрова
Точно така го правеше и моята баба. Чудесна рецепта!
3
0