Варено жито за Голяма Задушница

Мария СимоваМария СимоваГуру115958108914
18/02/2017
"Традицията повелява за Задушница да се приготвя варено жито за помен, а ние ще ви научим как."
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо50 855
  • Преглеждания за месеца383
  • Преглеждания за седмицата301
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.

Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако вадата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.

Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.

Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.

На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава) .

В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.

Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.

Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка. Украсете с кръст от шоколадови пръчици, захарни пръчици, какао, канела или каквото се сетите.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Росица Петрова
Точно така го правеше и моята баба. Чудесна рецепта!
2
0