Начин на приготвяне
Първо си подготвяме сушените плодове, като ги поставяме в купа и заливаме с рома и една чаша топла вода. Предварително може да нарежем сините сливи на две. Така трябва да престоят поне няколко часа, за да набъбнат.
В подходяща купа разбиваме яйцата и захарта. Към тях прибавяме прясното мляко, в което сме разтворили солта и ванилията. Прибавяне също така размекнатото маслото, ванилията и разбъркваме. Накрая добавяме брашното и отново хубаво разбъркваме.
Така приготвената смес трябва да престои в хладилник на студено най-малко три часа.
Намасляваме и поръсваме с брашно формата за печене. Разбъркваме хубаво сместа и я изсипваме в съда за печене. Отгоре поставяме отцедените сушени плодове.
Сладкишът се пече на 190 градуса. Можем да проверим дали е готов, като забодем в средата му нож. Ако излезе чист, десертът е готов. Консумира се охладен. Малко след като се извади от фурната, подобно на крем карамела той спада.
Автентична рецепта за Фар Бретон датира още от XVIII век. Историята му тръгва от Западен Бретан. Това е традиционен десерт за този регион, а по-късно и за цяла Франция. Бил е лесен за приготвяне, защото в почти всяка къща можело да се намерят пресни яйца и прясно мляко.