Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода и оставете за една нощ да набъбне. На следващия ден го измивате два пъти и слагате тенджера да ври. Изхвърляте първата вода.
Доливате с гореща вода и слагате отново да ври. След като заври, наливате олиото, добавяте наситнения лук, настъргания морков и чушките, нарязани на дребно. Пускате и цялата суха чушка при боба.
Намаляте огъня и оставяте да къкри под похлупак. Когато се е посварил, добавяме доматите, а солта накрая.
Правим запръжка - наситняваме 1 глава лук много ситно, запържваме в олио, добавяме червения пипер и брашното и внимаваме да не прегори, за не се развали вкусът.
Изсипваме 1 черпак от вече сварения боб към запръжката и изсипваме обрашно в тенджерата да покъкри още 5-10 мин.
Запичаме сухото люто чушле на котлона и пускаме в яхнията. Поръсваме със сухите подправки.
Поднасяме боб яхнията с кисело зеле, нарязано и овкусено с червен пипер и олио.