Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте 4 яйца и 1 чаена чаша кристална захар, докато се получи пухкав бял крем. Прибавете 1 чаена чаша предварително пресято брашно, смесено с 1 бр. ванилия и 1 бр. бакпулвер.
Намажете с олио подходяща форма за печене и поръсете с брашно, за да не залепне блатът. Печете на 200 градуса, докато се образува кафява кора отгоре, а отвътре остане жълт. Извадете блата и го оставете да изстине напълно под хавлиена кърпа, за да се отлепи по-лесно.
Нарежете бананите на кръгчета. Смесете киселото мляко с 1 чаена чаша захар и разбивайте с миксера, докато захарта се разтопи. Оставете млякото в хладилника.
В тенджерка загрейте 1 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар, капнете 5 капки есенция от ром или прибавете две супени лъжици истински ром и 1 бр. ванилия. Сгъстете сиропа.
Извадете блата от формата и го разрежете на две, така че от 1 по- дебел блат да се получат 2 тънки. Напоете студените блатове с топлия сироп и намажете с няколко лъжици подсладено кисело мляко.
Подредете кръгчетата банани и отново полейте с няколко лъжици мляко.
Захлупете с втория блат и го надупчете на няколко места с вилица. С четка намажете страните на сладкиша с киселото мляко и накрая засейте целия сладкиш с останалото мляко.
Оставете да престои в хладилника една нощ.