Начин на приготвяне
Активирате маята в топлото мляко с захарта и малко брашно. Пресявате брашното и добавяте всички останали продукти. Замесвате твърдо тесто, което оставяте да си почине за около 15 минути.
Формата на кошничката вие си избирате (зависи каква керамична купичка имате), обвивате я с алуминиево фолио, намазвате с олио. От тестото взимате една част и разточвате на кора, дебела колкото искате да са лентите на самата кошничка.
Режете еднакви ленти и започвате да закрепяте, като пускате отгоре до долу, завивате я и пак нагоре. Така с всички, като ги застъпвате. Отгоре хубаво притискате, изрязвате кръг и го поставяте за дъно. Оставяте малко да втаса и я мажете с разбития жълтък, печете в загрята фурна до златисто.
Като изстине я вадите и оформяте дръжката, като оплитате плитка, която поставяте върху купата, печете и нея, закрепяте дръжката с клечки за зъби и така имате една ефектна кошничка от тесто за плодове или хапване.