Начин на приготвяне
Ситно нарязаният праз се задушава в около 3 супени лъжици олио до омекване, добавя се червеният пипер и картофите, като се разбъркват хубаво, докато картофите също омекнат леко.
В намазана с олио тавичка се слага половината от нарязаното кисело зеле и се разстила хубаво, отгоре се слага сместа от задушените картофи с праз, поръсва се обилно с черен пипер.
Слага се най-отгоре другата половина от нарязаното зеле, отново се поръсва с черен пипер и се добавя останалото олио. Залива се със зелевия сок и се пече в предварително загрята фурна (умерена температура).
За заливката яйцата и киселото мляко се разбиват на хомогенна смес и когато мусаката е почти готова, се залива с нея, като се правят след изсипването на заливката дупчици с вилица, за да проникне сместа в пластовете.
Мусаката се пече до образуването на златисто-кафява коричка.
Вкусната мусака от кисело зеле е готова.
Коментари