Начин на приготвяне
Лещата се накисва през нощта. Зелето, празът и морковът се нарязват.
Лещата се измива и се слага да вари.
В малко сгорещено олио се запържват нарязаните зеленчуци. Прибавят се черен и червен пипер и измития ориз. Запържва се леко и той и се налива вода около 1 - 1 и 1/2 ч.ч.
Когато водата се поеме от ориза, се добавя изцедената сварена леща.
Разбърква се, опитва се за сол и ако е необходимо, се добавя на вкус.
Изсипва се в тава и се слага да се пече на 200 градуса.
Веднага се започва заливката. За целта в сгорещено олио се слага брашното и енергично се разбърква, докато се разтвори добре, като се внимава да не залепне и да не се образуват бучки.
След това на части малко по малко се добавя млякото при постоянно разбъркване до получаване на необходимото количество сос и гъстота.
Накрая се овкусява с малко сол.
Тавата се изважда от фурната, разпределя се Бешамеловият сос отгоре и се връща във фурната да се запече.