Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ориз с манатарки и сусам

Ориз с манатарки и сусам

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Ориз с манатарки и сусам
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
20/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Постно ястие с невероятен аромат и изключителен вкус, които няма да забравите, веднъж усетили ги"

Необходими Продукти

  • манатарки - 1 буркан /320 г/ стерилизирани
  • бульон - 800 мл от гъби
  • масло - 20 г
  • олио - 2 с.л.
  • лук - 2 глави Балучка
  • ориз - 250 г
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • сусам - 1 с.л. запечен
  • слънчогледови семки - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрявам гъбения бульон. В отделен съд задушавам ситно нарязания лук в маслото и олиото.

Добавям нарязаните гъби*. Прибавям ориза и засилвам огъня. Съдът с топлия бульон държа наблизо.

Бъркам непрекъснато и щом оризът стане прозрачен, добавям мащерката и виното, като продължавам да бъркам внимателно. След като ориза поеме от виното, започвам да прибавям от бульона, постепенно. След като поеме течността от един черпак, добавям друг.

Когато оризът с гъби е готов, свалям от котлона и гарнирам с предварително запечени сусамови и слънчогледови семена.

По желание се настъргва пармезан или друг вид кашкавал върху ориз с манатарки и сусам. Вкусното ризото е готово.

*Ако използвате изсушени, накиснете ги предварително в топла вода, която после прибавяте към бульона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: