Начин на приготвяне
Загрявам гъбения бульон. В отделен съд задушавам ситно нарязания лук в маслото и олиото.
Добавям нарязаните гъби*. Прибавям ориза и засилвам огъня. Съдът с топлия бульон държа наблизо.
Бъркам непрекъснато и щом оризът стане прозрачен, добавям мащерката и виното, като продължавам да бъркам внимателно. След като ориза поеме от виното, започвам да прибавям от бульона, постепенно. След като поеме течността от един черпак, добавям друг.
Когато оризът с гъби е готов, свалям от котлона и гарнирам с предварително запечени сусамови и слънчогледови семена.
По желание се настъргва пармезан или друг вид кашкавал върху ориз с манатарки и сусам. Вкусното ризото е готово.
*Ако използвате изсушени, накиснете ги предварително в топла вода, която после прибавяте към бульона.