Начин на приготвяне
Измиваме, почистваме праза и го нарязваме на шайби. Гъбите ги измиваме, обелваме и нарязваме на едро. В тиган с малко мазнина пържим праза докато леко омекне, след което прибавяме нарязаните гъби.
Разбъркваме и оставяме да се пържат заедно около 5 минути. След това добавяме 1 с. лъжица лютеница, 1 с. л. червен пипер и разбъркваме.
Веднага добавяме 1 и 1/2 с. лъжица брашно, разбъркваме отново и добавяме две чаени чаши вода. Получената каша подправяме с щипка джоджен, щипка чубрица и сол на вкус.
Оставяме кашата да ври около 20 минути, като от време на време разбъркваме. След което отнемаме от огъня и е готова за консумация.
Празената каша с гъби е много вкусна.