Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180 градуса и намзнете форма за пай с диаметър около 20-23 см.
Смелете орехите на брашно и ги разбъркайте в голяма купа с брашното, захарта и солта. Добавете охладеното масло и с ръце мачкайте, докато се получи първоначално ронливо, а след това и гладко тесто.
Разпределете го по дъното на формата, като притискате добре с ръце по дъното и стените. Сложете да се изпече до златисто, за около 15-20 минути.
През това време натрошете шоколада за пълнежа на парченца и го разтопете с маслото на водна баня в съд на котлона.
Отделно разбийте жълтъците с половината от захарта и ги прибавете към поохладената шоколадовата смес, като разбъркате добре.
Сипете ванилията и внимателно объркайте с предварително разбитите на сняг с останалата захар белтъци.
Сипете шоколадовия пълнеж върху позапечената кора и върнете във фурната да се пече за около 30 минути. Поднесете френския шоколадов пай охладен с бита сметана.
Коментари