Начин на приготвяне
Сваряваме прясното мляко, като добавяме и захарта. Бъркаме докато се разтвори напълно, след което добавяме гриса.
За да не стане на бучки гриса внимателно го сипваме към млякото на тънка струйка, като постоянно бъркаме. Когато прибавим цялото количество грис, бъркаме до неговото сгъстяване, след което го сваляме от котлона.
Предварително нагласяме формичките или чашките, в които ще го разсипваме. Преди разсипването на гриса, всяка една формичка изплакваме или намокряме със студена вода. Това се прави, ако решим да обръщаме формичката в чинийка, за да не залепва.
Върху разпределеният във формичките грис сипваме по 1 супена лъжица желе от дюли. Може да се използва и друго желе или сладко, но ние харесваме от дюлите, защото е ароматно и предава много приятен вкус на гриса.