Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Домашен пай от сливи

Домашен пай от сливи

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
Домашен пай от сливи1 / 2
02/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 парчета
"Перфектният пай има хрупкав блат и вкусна плънка, точно като този домашен пай от сливи, който ще ви вземе ума"

Необходими Продукти

  • за блата
  • брашно - 250 г
  • захар - 80 г
  • масло - 125 г студено + малко за намазване на формата
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 брой
  • галета - 4 - 5 с.л.
  • за плънката
  • сини сливи - около 1 кг
  • захар - 100 г
  • канела - 1 ч.л.
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното, захарта, маслото и солта и ги размесете с ръка до получаване на груби трохи. За по-лесно използвайте блендер или кухненски робот. Към трохите добавете яйцето и замесете гладко тесто. Оформете топка, увийте я в алуминиево фолио и оставете в хладилник за половин час.

През това време измийте и подсушете сливите. Разполовете ги и махнете костилките, като по желание всяка половинка разрежете на 2. Сливите разбъркайте добре с кристалната захар и канелата.

Готовото тесто разточете на блат, така че да се покрият и стените на формата, в която ще печете. Предварително намазнете формата и поръсете с малко галета.

Прехвърлете блата вътре с помощта на точилка и притиснете внимателно така, че добре да полепне по стените. Щръкналите краища изрежете и поръсете добре тестото с останалата галета.

Отгоре подредете сливите, както е на снимката. Сложете пая да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Разбъркайте пудрата захар с 1 с.л. вода, колкото да се получи гъста захарна паста.

Готовият домашен пай от сливи намажете със захарната смес с помощта на четка и оставете да се охлади във формата преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
59
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица
Росица
Да, ще стане, но ефектът няма да е същият. Може да накиснете сушените сливи предварително във вода, за да набъбнат
05.04.2012 12:05
Ина
Ина
Здравейте! Чудя се дали рецептата ще стане със сушени сини сливи ?! :)
04.04.2012 16:39