Пай със сливи

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Пай със сливи
Снимка: Ivelina
1 / 2
12/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"При печенето ще има много сок от сливите, но нишестето ще го сгъсти. Така че не се безпокойте. Оставете сладкиша да изстине напълно и се насладете"

Необходими Продукти

  • брашно - 160гр
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • захар - 40 г
  • ванилова захар - 10 г
  • сол - щипка
  • масло - 70 г
  • яйце - 1 бр.
  • сливи - 600 г
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • пудра захар - 40 г
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Диаметър на формата 22 см

За да направите пай със сливи, следвайте тези стъпки.

Смесете брашното, бакпулвера, захарта, ваниловата захар и щипка сол.

Добавете размекнатото на стайна температура масло и смелете на трохи. Тук е моментът да добавите смлените орехи (ако изберете да добавите), аз често слагам при приготвянето на сливов пай. Добавете яйцето и замесете меко тесто за пай.

Постелете формата с пергамент. Разпределете тестото, като оформите малък борд на страните.

Поставете тестото във фризера за 10 минути.

Сливите се разполовяват и се отстраняват костилките.

Смесете пудрата захар с канелата.

Извадете формата с тестото от хладилника. Поръсете тестото с нишесте.

Подредете сливите. Смесете пудрата захар и канелата. Поръсете сливите с пудрата канелена захар. Ако желаете, можете да рендосате малко тестото върху пая или сливите, както ви харесва.

Печете плодовия пай 40 минути на 180°C.

При печенето ще има много сок от сливите, но нишестето ще го сгъсти. Така че не се безпокойте.

Оставете сладкиша със сливи да изстине напълно и можете да го извадите от формата.

Насладете се на пай със сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Прекрасна рецепта, която непременно ще пробвам. Предполагам, че е грешка количеството на бакпулвера и в действителност е 1 чаена лъжица.
12.08.2023 17:02