Начин на приготвяне
За тестото: Пресейте брашното в тавичка, направете кладенче и сипете в него маята, разтворена в топлата вода, добавете солта отстрани по брашното и замесете тесто.
Затворете тестото в купа или найлонов плик, като затворите така, че да има празно пространство и го сложете в хладилника да престои 2-3 часа, където ще втаса и уголеми обема си. Сложете 2-3 литра вода в дълбока тенджера на котлона с 1 ч.л. сол да заври.
Премесете тестото върху набрашнен плот и потапяйки пръсти в брашно, късайте бързо от тестото парченца с неправилна форма, големи, колкото бадемова ядка и ги пускайте във врящата вода.
Разбъркайте няколко пъти. Варете около 8-10 минути и изваждайте с решетъчна лъжица в тавичка готовите кнедли. Напръскайте с 2 с.л. зехтин и разбъркайте, за да не изпръхват, а отгоре посипете с накълцаната шунка.
За соса: Сложете на котлона да загрее тиган с 3-4 с.л. зехтин и пуснете да се запържи смачкания чесън и нарязаната червена чушка на ситно. Прибавете настърганите червени домати, предварително бланширани и обелени.
Гответе 3-4 мин., след което добавете маслините, които сте нарязали на колелца. Подправете с по две щипки от подправките, една щипка люто и оставете да клокне още 5-6 минути. Залейте с доматения сос готовите кнедли и разбъркайте.