Начин на приготвяне
Измивам и почиствам от семената чушките. Морковите обелвам и нарязвам доматите. Ако използваме доматено пюре, то го прибавяме по-накрая. Обеления патладжан го посолявам и слагам в купа с вода, за да се отдели горчивият сок. Смиламе всички зеленчуци на блендер или нарязваме на парченца /като за гювеч/ в сурово състояние.
Подготвям емайлирана широка и дълбока тава, в която слагам зеленчуковата смес. Покривам я с фолио, но не плътно, за да не пречим сосовете да се изпаряват. Зеленчуците трябва да се задушат и изпекат, за около 2 часа. Пека на 250 градуса като разбърквам често, особено на края, когато прибавям солта и захарта, а в края олиото и подправките.
Досещате се какво ухание се носи вкъщи, събрало всички онези вкусове на слънчево узрелите зеленчуци. Когато изври доматеният сок, зеленчуците се запекат и лъжицата оформя пътечка по тавата изваждате от фурната. Опитвате и подправяте, докато одобрите желания вкус.
Изстиналата смес пасирам /за съжаление моето дете не яде едросмляна/. Аз лично предпочитам да усещам вкуса на едро-смляната, затова втората доза приготвих без да пасирам.
Прецених, че чесъна, който беше в рецептата ми идва в повече, затова не го прибавих, но всеки има различен вкус и може да импровизира с подправките. За по-бързо печене, доматите можем да сменим с буркан домашно изварени домати. Стерилизирам 35 минути.
За по-бързо печене, доматите можем да сменим с буркан домашно изварени домати. Стерилизирам 35 минути.
В сезона на лютеницата препоръчваме задължително да опитате и другите ни изпитани рецепти за домашна лютеница като тази лютеница по 100-годишна рецепта или нашата едросмляна лютеница.