Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Запечена лютеница със сурови зеленчуци

Запечена лютеница със сурови зеленчуци

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Запечена лютеница със сурови зеленчуци
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
210 мин.
Порции
7
"Ако трябва да опишем вкусът на лятото само с две думи, то домашна лютеница ще е първият ни избор"

Необходими Продукти

  • чушки - 3.2 кг червени
  • домати - 1. 5 кг / или 1 буркан от 720 г доматено пюре */
  • патладжани - 1 кг
  • моркови - 750 г
  • захар - 200 г
  • сол - 3 - 4 с.л. /на вкус/
  • олио - 200 мл
  • балсамов оцет - 1 с.л. /по желание/
  • кимион - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 с.л.
  • чесън - 1 - 2 скилидки прибавени накрая /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам и почиствам от семената чушките. Морковите обелвам и нарязвам доматите. Ако използваме доматено пюре, то го прибавяме по-накрая. Обеления патладжан го посолявам и слагам в купа с вода, за да се отдели горчивият сок. Смиламе всички зеленчуци на блендер или нарязваме на парченца /като за гювеч/ в сурово състояние.

Подготвям емайлирана широка и дълбока тава, в която слагам зеленчуковата смес. Покривам я с фолио, но не плътно, за да не пречим сосовете да се изпаряват. Зеленчуците трябва да се задушат и изпекат, за около 2 часа. Пека на 250 градуса като разбърквам често, особено на края, когато прибавям солта и захарта, а в края олиото и подправките.

Досещате се какво ухание се носи вкъщи, събрало всички онези вкусове на слънчево узрелите зеленчуци. Когато изври доматеният сок, зеленчуците се запекат и лъжицата оформя пътечка по тавата изваждате от фурната. Опитвате и подправяте, докато одобрите желания вкус.

Изстиналата смес пасирам /за съжаление моето дете не яде едросмляна/. Аз лично предпочитам да усещам вкуса на едро-смляната, затова втората доза приготвих без да пасирам.

Прецених, че чесъна, който беше в рецептата ми идва в повече, затова не го прибавих, но всеки има различен вкус и може да импровизира с подправките. За по-бързо печене, доматите можем да сменим с буркан домашно изварени домати. Стерилизирам 35 минути.

За по-бързо печене, доматите можем да сменим с буркан домашно изварени домати. Стерилизирам 35 минути.

В сезона на лютеницата препоръчваме задължително да опитате и другите ни изпитани рецепти за домашна лютеница като тази лютеница по 100-годишна рецепта или нашата едросмляна лютеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: